Semester eller pilgrimsfärd?

Nuförtiden bor jag på östkusten i USA. Förr bodde jag och min familj på västkusten: där träffade jag min man på fotbollsplan, och där föddes, döptes, och började mina barn skolan.

Själv blev jag omdöpt där. Att vara döpt som Unitarisk dög inte alls tyckte pastorn av den lilla anglikanska församlingen i Encinitas. Han blev rätt så förskräckt när han fick veta att jag hade varit med och firat nattvard utan att vara döpt i Faderns, Sonens, och den Heliga Andens namn.

Några veckor sedan reste jag till Kalifornien, till San Diegos norra kust, som är mitt andra hem, och blev omdöpt en en gång. Dopet tog lite annorlunda former: först och främst gällde det tid med gamla vänner. Det blev flera inre resor med helt ärlig prat om hur vi har det i livet, med våra familjer, och oss själva, samtal som blev inre resor i sig. Bland annat, gick jag med en vän runt det gamla grannskapet, tittade på vårt gamla hem, och märkte att tallen, som min äldre son praktiskt taget hade bott i, och föll ur och bröt armen, hade tagits ned.

En annan god vän tog med mig till sin Aikido dojo, och jag fick lära mig både filosofi och praktik om att inte motstå anfall, utan att leda dem åt sidan. Att öva kroppen så att man håller sig i balans påverkar naturligtvis tankesättet också, och leder till ett harmoniskt sätt att leva och umgås med andra. Aikido en inre och yttre övning, där man kan ev. vara lärare, och är evig elev på självupptäcktsfärd.

Lite senare fick jag en sjuds till Moonlight Beach, där jag blev ordentligt omdöpt i och med att jag hoppade direkt in i Stilla havets kyliga vatten. Fastän det var lite hackigt i vattnet, vågade mig på bodysurfing. Det var en förnyande upplevelse. Det är något alldeles särskilt med att doppa sig helt under vattnet och bara låta havet dra och slå. Det går inte att göra någon motstånd. Enda sättet att undvika en stor våg är att dyka rakt emot och igenom den. Det påminner om en känd vits av den amerikanska poeten Robert Frost: `The only way around is through.`

Enligt mina känslor var San Diego-besöket som jag gjorde ingen semester, ingen familjeresa, och inte bara för skojs skull. Jag reste dit för att återuppleva och återupptäcka de gamla känslorna och ställen av mitt eget förflutna. Det var, alltså, en inre och yttre resa. "Nå," frågade min mamma efter min hemkomst, "hur var då din pilgrimsfärd till västkusten?"

Vad tycker ni? Var det som jag var med om i slutet av maj månad 2012 pilgrimsresa? Min resa hade också med västkustens kultur, men definitivt inte med turism, att göra.


Senaste kommentarer

27.06 | 09:55

Pilgrimstid - "Time for pilgrimage, Sweden" - is the Scandinavian contact for Cammini d'Europa. You may contact me for more information elisabeth@pilgrimstid.nu

...
27.06 | 09:53

Pilgrimstid Sverige, ekon förening www.pilgrimstid.nu är den nordiska kontakten till Cammini d'Europa. Kontakta gärna mig på elisabeth@pilgrimstid.nu

...
26.06 | 20:23

Hej! Här står jag alldeles ensam. Eftersom det visar sig att bara jag kan lägga upp foton, skicka gärna eget foto till marshallotto@gmail.com.
Tack!

...
16.06 | 20:44

Hej Annelie! Mycket gärna. Det går nog bra att skriva okänd källa. Då kan ev. någon som känner till dem hjälpa med den saken. Tack så mycket!

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS